Naviger op
Log på

​Overblik til trafikanter

Med værktøjet OTMAN vil du som kommune kunne gå direkte ind via vejman.dk og dele data om planlagte vejarbejder og arrangementer med Vejdirektoratets Trafikcenter, og i samme arbejdsgang producere egen trafikinformation til trafikanterne.

Hvis et vejarbejde har konsekvenser for trafikken, taster den enkelte kommune vejarbejdet ind i værktøjet, som så behandler og automatisk videresender de indtastede informationer til trafikanterne via Vejdirektoratets kanaler som Trafikinfo.dk og appen Trafikinfo. Informationen sendes også via datafeeds til andre trafikinformationstjenester, som Google og TomTom.

Det kunne for eksempel være et vejarbejde på en indfaldsvej til Aarhus, der forventes at give øget rejsetid i myldretiden. Eller en kommende koncert i Boxen på en af de store feriedage, der kan give kø helt over Storebælt. Her er det ikke nok kun at informere borgerne i Aarhus eller Herning – man skal også kunne informere i nabokommunerne samt trafikanter på det overordnede vejnet.

Værktøjet genererer trafikinformation, der kan vises via forskellige kanaler:

- VDs tjenester (trafikkort og apps m.fl.)
- Sendes i datafeeds til andre tjenesteudbydere (Google, TomTom, Trafikalarm etc.)
- Kan vises på kommunernes egen hjemmesideSkaber fremkommelighed
OTMAN betyder, at trafikanter straks får overblik over de trafikale konsekvenser på trafikinfo, mens Vejdirektoratet bruger data til at skabe bedst mulig trafikafvikling. Hvis der sker et uheld på motorvejen, er det vigtigt, at trafikken ikke ledes ad en kommunevej med vejarbejde. OTMAN er altså med til at sikre, at der pågår en hensigtsmæssig koordinering af trafikafviklingen i forbindelse med uheld, vejarbejder og arrangementer.

Sammenlignet med udbygning af vejnettet er trafikinformation et kosteffektivt værktøj til at skabe fremkommelighed. Undersøgelser viser, at trafikinformation om trafikale gener ved eksempelvis et vejarbejde kan få trafikanter til at ændre deres rute, transportform eller afrejsetidspunkt.

Det nye værktøj er på nuværende tidspunkt ved at blive testet, og efterfølgende vil et pilotforløb på løsningen have opstart i midten af januar med deltagelse af projektets følgegruppe på 11 kommuner, som er nedsat med repræsentanter fra både små og store kommuner, vejman- og RoSy-kommuner, nye og gamle samarbejdskommuner. Derefter vil nye kommuner, som har tilsluttet sig OTMAN værktøjet, få adgang til løsningen forventet i andet kvartal 2018.

For mere information kan du kontakte Helene Cecilie Kærsgaard og Jannik Thalbitzer Thiberg på henholdsvis.

Oprettet
11-12-2017.
Senest opdateret
11-12-2017.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.